joi, 3 februarie 2011

...Istorie...

VENIREA ELFILOR PE PAMANTUL DE MIJLOC


Quendi s-au trezit în Anii Copacilor, în Primul Ev, pe malurile Lacului Cuivienen, sub lumina stelelor, fiindcă Pământul de Mijloc încă mai era în întuneric. Ei au fost descoperiţi de către Valarul Oromë care a adus vestea apariţiei lor în Valinor. Conform cărţii SilmarillionValarul Melkor, stăpânul întunecat, luase deja mulţi prizonieri elfi dintre cei care rătăceau departe de Lacul Cuiviénen, îi torturase şi îi mutilase până ce s-au transformat în orci. Datorită acestei fapte, Valarii au pornit război împotriva sa, şi, după ce l-au înfrânt, l-au închis in Sălile lui Mandos, dinValinor.


Chemarea in Valinor

Valarii au decis să-i aducă pe elfi în Valinor, în loc să-i lase să sălăşluiască în Pământul de Mijloc, pe malul lacului Cuivienen. Ei l-au trimis pe Orome, care i-a luat pe IngwëFinwë şi Elwë ca ambasadori în Valinor. După ce s-au întors pe Pământul de Mijloc, au organizat marea călătorie către Pământurile Valarilor. Nu toţi elfii au acceptat să părăsească locul lor de naştere, primind astfel denumirea de Avari (cei nedoritori).
Ceilalţi au fost numiţi de către Orome Eldaripoporul stelelor. Ei s-au împărţit în trei case: Casa Vanyarilor, Casa Noldorilor şi Casa Telerilor, şi i-au luat drept conducători pe Ingwë, Finwë şi respectiv, Olwë. Pe drum, o parte din Teleri s-au înfricoşat de Munţii Ceţoşi şi nu au îndrăznit să treacă mai departe, sălăşluind astfel pe malurile

La sfârşitul evului Eärendil Marinarul, din casa lui Finwë a călătorit pe mare până în Valinor şi atunci Valarii au luat pedeapsa de pe umerii Noldorilor şi au început Războiul Urii contra Lordului Întunecat şi în final l-au învins.


 râului Anduin. Ei l-au ales conducător pe Lenwë şi au devenit elfii Nandori.

După mulţi ani, Ulmo s-a reîntors în Beleriand, ca să-i caute pe Telerii rămaşi. Cum Elwë nu fusese încă găsit, o parte din Teleri l-au ales pe fratele său, Olwë, drept conducător, au plecat pe mare şi au ajuns în Valinor. Aveau darul făuririi bărcilor şi, cu Olwë conducându-i, au ajuns până la malurile estice ale Tărâmului Binecuvântat. Totuşi, o parte din Teleri au rămas pentru a-l căuta pe Elwë, iar alţii s-au oprit pe malurile Pământului de Mijloc, chemaţi fiind de Ossë. Ei l-au ales pe Cìrdan drept cârmuitor al lor şi au format poporul Falathrim. Toţi Telerii care au rămas în Beleriand au luat numele de Sindari.

EXILUL
Născut în Valinor, Fëanor, fiul lui Finwë şi cel mai mare dintre noldori, a creat Silmarilii, în care a depus o parte din Lumina Copacilor din Valinor. După trei evuri în Sălile lui MandosMelkor a fost eliberat şi, prefăcându-se că nu mai este malefic, cu multă şiretenie a împrăştiat ura între Noldori. În cele din urmă, s-a răzvrătit împotriva Valarilor, l-a ucis pe Finwë şi a furat silmarilii. Fëanor l-a numit Morgoth (Q:). Elful şi fii săi au jurat să ia silmarilii înapoi şi să ucidă pe oricine poseda vreunul şi nu voia să li-l dea. Fëanor a adunat mulţi noldori şi a plecat în Beleriand după Morgoth, fără ca Valarii să-i dea voie. Elfii care l-au urmat pe acesta nu au mai avut voie să se întoarcă în Valinor.



Războaiele din Beleriand

În Beleriand Elwë a fost în sfârşit găsit, acesta s-a căsătorit cu Maia Melian. A devenit regele sindarilor din Beleriand şi după primul război, în timpul răsăritului lunii, au ajuns primii noldori în Pământul de Mijloc. Aceştia au asediat Angbandul, dar în final au fost înfrânţi.
La sfârşitul evului Eärendil Marinarul, din casa lui Finwë a călătorit pe mare până în Valinor şi atunci Valarii au luat pedeapsa de pe umerii Noldorilor şi au început Războiul Urii contra Lordului Întunecat şi în final l-au învins.

Al doilea şi al treilea ev

După Războiul Urii, Valarii au încercat să-i convingă pe elfi să se întoarcă în Valinor. Mulţi au acceptat, dar mulţi au rămas. În timpul celui de-al doilea ev ei au creat regatele LindonEregion şi Codrul ÎntunecatSauron, cel mai important servitor al lui Morgoth a adus razbel asupra lor, dar cu ajutorul Numenoreenilor l-au învins.
În timpul celui de-al Treilea Ev ei au protejat aceste regate cu ajutorul Inelelor Puterii, dar după Războiul Inelelui majoritatea elfilor din Pământul de Mijloc au plecat în Valinor.
Din publicaţiile lui Tolkien reiese destul de clar că odată cu distrugerea Inelului Puterii puterea celor trei inele ale elfilor va dispărea şi ea şi va începe evul oamenilor. Elfii care rămâneau în Pământul de Mijloc erau pecetluiţi să intre într-un declin încet, după cum a prezis Galadriel vor devenii un popor rustic al dealurilor şi pădurilor. Tolken nu a explicat foarte clar cât de mult timp va dura această schimbare, dar spune că puterea Noldorilor care vor rămâne va pieri imediat, decăderea rasei elfeşti din Pământul de Mijloc va dura sute, poate chiar mii de ani, chiar până aproape în zilele noastre, când menţionări despre elfi mai apar doar în fantezii şi poveşti.
Sunt multe referinţe în Stăpânul Inelelor, care menţionează existenţa elfilor în Pământul de Mijloc în zilele de început ale celui de-alPatrulea evElladan şi Elrohir, fii lui Elrond nu l-au acompaniat pe tatăl lor când Corabia Albă cu Păstrătorul Inelului şi cu regii Noldori a plecat din Limanurile Cenuşii spre Valinor; se spune că au rămas în Lindon pentru o vreme. Celeborn este deasemenea absent de la plecarea din Limanuri şi după cum i-a lăsat vorbă lui Aragorn nu avea de gând să o urmeze pe Galadriel prea curând. Anexa A a cărţii Stăpânul Inelelorspune că Celeborn a unit cea mai mare parte de sud a Codrului Întunecat cu Lothlòrienul la sfârşitul celui de-al treilea ev. În altă parte Tolkien scrie că Celeborn a sălăşluit o vreme în Lindon înaine ca să plece în sfârşit în Valinor.
Tolkien a scris de asemenea că Elfii s-au mutat în Ithilien în timpul regelui Elessar şi au ajutat la reconstruirea Gondorului. Cei mai mulţi s-au aşezat în partea de sud a Ithilienului pe malurile râului Anduin. De asemenea se spune că mulţi elfi au continuat să trăiască la Limanurile Cenuşii, cel puţin pentru o perioadă de timp. Tolkien spune că Círdan nu a plecat cu ElrondGaladriel şi ceilalţi la sfârşitul cărţii Stăpânul Inelelor, şi Sam Gamgee a călătorit plecând din Linmanuri când acestea deja decăzuseră. Se spune că Círdan a plecat cu ultima corabie, care avea să mai plece din Limanurile Cenuşii. Legolas a plecat şi el din Pământul de Mijloc după moartea regelui Elessar şi după cum apare în Stăpânul Inelelor el a fost cel care şi-a construit barca şi pare cam ciudat că un Elf Verde din Codrul Întunecat să construiască o barcă care să poată să ajungă în Tărâmul Binecuvantat fără ajutorul poporului lui Círdan.
Multele descrieri ale Lórienului şi ale Codrului Întunecat sugerează că o parte semnificativă din populaţia elfilor a rămas în Pământul de Mijloc în prima parte a celui de-al Patrulea ev. În Stăpânul InelelorCaras Galadhon este pomenit ca fiind un oraş mare şi se pare că populaţia de Elfi Verzi a crescut măcar până la câteva mii. Descrierea regiunii Tharanduil din partea de nord a Codrului Întunecat sugerează faptul că populaţia era şi mai mare. Este oarecum neobişnuit că în ciuda faptului că Elfii Verzi din partea de est a Munţilor Ceţoşi nu simţeau o chemare pentru Valinor. Mulţi dintre ei au plecat chiar în perioada în care Codrul Întunecat era liber şi nu mai prezenta niciun pericol din partea lui Sauron.
Pe cealaltă parte Tolkien face referinţe la un Pământ de Mijloc aproape nepopulat de elfi ceea ce nu prea coincide cu cele menţionate mai sus. În Povestea lui Aragorn şi a lui Arwen din Anexa A se găseşte scris că elfii aproape plecaseră de tot din Pământul de Mijloc. Majoritatea celor care au rămas trăiau în Codrul Întunecat în timp de o mică parte trăiau în LindonAragorn povesteşte despre grădinile goale ale lui Elrond din Vâlceaua Despicată, iar Arwen îl întreabă dacă ar fi mai bine să anuleze decizia pe care a luat-o. După moartea voluntară a lui Elessar Arwen pleacă într-un Lòrien descris ca fiind abandonat complet, şi ea moare.
Cu atât de multe elemente în faimoasa creaţie a lui Tolkien, aceste contradicţii trebuie să rămână doar ca exemple ale diferitelor idei şi teme pe care autorul le-a cercetat la diferite momente şi ca teme de discuţie pentru fanii săi.
Se pare că acei quendi care nu au călătorit niciodată în Aman, cum ar fi Avarii, în timp trupurile lor s-au consumat şi au rămas ca nişte spirite care nu pot fi văzute de ochii oamenilor sau al elfilor din Aman.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu